Terug

Heeft u antwoord op een prangende vraag over stemvolume?

Evelien Rakers

Ik loop nog steeds rond met een vraag n. A. V een oefening die ik deed op een 'toelatings'dag toen ik me had ingeschreven voor de opleiding tot logopedist.

We werden gevraagd een stukje voor te lezen en tegelijkertijd kregen we een koptelefoon op, naderhand kwam de vraag waarom je dan harder ging praten, en naar dat antwoord zoek ik nog steeds. Ik gaf toendertijd het antwoord dat je harder gaat praten omdat je jezelf wilt horen terwijl je tegen een ander iets zegt, maar dat was 'fout' zeiden ze... Dus mijn prangende vraag: hoe komt het dat je harder gaat praten als je jezelf (bijvoorbeeld door een koptelefoon die je ophebt) niet hoort praten?

 

Alvast hartelijk dank!

Evelien


1 Antwoord

Antwoord van Logopediepraktijk Spaarne

 Het klopt wel wat je zegt alleen is het antwoord wat uitgebreider.Je vraag gaat over de proef van Lombard. Dat is een audiometrische meetmethode. Deze onderzoekt de werkelijke mogelijkheden van je stem. Je oren en je gehoor reguleren het volume van je stem. Als iemand gevraagd wordt zijn stem los te laten, een beroepsspreker of zanger, dan zitten die oren een beetje in de weg. Ze geven direct feedback aan de persoon over de luidhuid en klank. De vrije stem van iemand met al zijn mogelijkheden is dan hoorbaar als de oren wat worden uitgeschakeld door een koptelefoon of door krakende papieren bij de oren te houden. Iemand zal dan harder en vrijer gaan praten. Je kunt dus ook testen of iemand slecht hoort want diegene zal bij de proef niet harder gaan spreken.