Terug

Ik kan de `ng` niet uit spreken?

Fleur

Ik ben 13 jaar en ik kan de `ng` niet uispreken bijvoorbeeld als ik `jongen`` zeg dan zeg ik dus `jonnen` en dat heb met meerder woorden zoals : wang tong lang als die sooort woorden en me ouders zeggen dat ik het gewoon goed uitspreek maar kinderen uit de klas niet iemand tips ik heb ze echt nodig


3 Antwoorden

Antwoord van Logopediepraktijk Buitenhove

Dag Fleur,

 

Dat is vervelend, maar wel te verhelpen. Zojuist nog een behandeling hier aan besteed.

Waar woon je?  Misschien kan je een logopediste in de buurt raadplegen.

 

Logopediepraktijk Buitenhove 


Antwoord van Fleur

Moet dat echt via een logopedist want als ik dat aan me ouders vertel dan denken ze echt van Wtf wat zeg jij wanner me klasgenoten proberen me te helpen maar dat lukt niet en me ouders zegen dat ik goed zeg dus denk niet dat ik dan naar een logopedist kan gaan hebben jullie miss andere tips om me te helpen ? 


Antwoord van Alex Boon - sprekerstrainer

Beste Fleur,

kun je de {k} wel uitspreken?

Als je dat kunt, kun je ook de ng leren. 

De k maak je op precies dezelfde plek in je mond als de ng - Het achterste deel van je tong (de tongrug) tikt je zachte gehemelte aan.

Als je nu het verhemelte niet aantikt, maar je tongrug daar gewoon tegenaan laat liggen...

vervolgens probeer je geluid te maken met je stem. Als het goed is hoor je dan de {ng} Probeer het een paar keertjes om te zien of het lukt.

Daarna kun je met woordjes met een {a} gaan oefenen waarbij de {ng} aan het eind komt. Zoals: lang, wang, zang, hang, bang. Dat is het makkelijkst.

Zo heb je een beginnetje - om het in je gewone spraak te leren is moeilijk en duurt een tijdje. Kost veel oefenen. Misschien is het goed om dan toch te vragen of je naar een logopedist mag.

Hoe dan ook: Succes met uitproberen.

Hartelijke groet,

Alex Boon