Terug

Is logopedie aan te raden voor de uitspraak van de v en f?

kirsten

Hallo,

 

Mijn dochter van net 3 praat prima. Zij heeft alleen moeite om de f en de v te zeggen als dit de beginletter is van een woord. Woorden zoals boven of giraf gaan wel prima. Moet ik hier iets mee gaan doen of zou logopedie zinvol zijn.

 

Groeten Kirsten


1 Antwoord

Antwoord van Carnisselande Logopediepraktijk

Beste Kirsten,

 

er is geen reden om je zorgen te maken.

In de eerste jaren leren kinderen heel veel. Zeker omdat je zegt dat de f / v in andere posities  (midden en achteraan) in een woord wel goed gaan, is de verwachting dat ze de f / v vooraan ook wel gaat ontwikkelen. Ze is nog jong.

 

Om de beginletter te stimuleren, kan je blaasspelletjes met haar doen, bijvoorbeeld bellen blazen, een watje over de tafel naar elkaar blazen, door een rietje in een bakje met water blazen, etc. Hierbij traint ze de mondstand van de f / v, die je later kan uitbreiden naar woorden door er een klinker aan toe te voegen (faa, fie, foo, etc.). Door er een onzinwoordje van te maken valt ze minder snel terug in haar gewoonte om er (bijvoorbeeld) een s of een t van te maken.

 

Mocht je toch nog twijfels houden, dan kan je natuurlijk contact opnemen met een logopedist in de buurt. Die kan beoordelen of logopedie alsnog nodig is en je nog meer adviezen geven.

 

Succes!

 

Vriendelijke groeten,

 

Hanne Weggen

Logopediepraktijk Carnisselande