Terug

Waar is die "r"?

T. Hulskamp

Onze zoon van vier en een half praat veel en graag. Hij heeft alleen nog een paar problemen, waarvan ik niet weet of ze overgaan of dat hij er hulp bij zou moeten hebben. De "r" is nog altijd geen onderdeel van zijn alfabet. Daarnaast heeft hij veel last van overvloedig veel speeksel, wij vragen hem veelvuldig om even een "slurpie" te doen, en hij slist wat. Volgens mijn boereninzicht heeft hij zijn tong te ver naar voren, maar laat ik zelf vooral niet een diagnose stellen. Ik zelf overweeg om een logopedist in te schakelen, maar hoe werkt zoiets tegenwoordig. In mijn schooltijd (jaren '70 en '80) werd je gewoon uit de klas gepikt en ging je naar de logopedist (ik heb zelf vroeger geslist, vandaar dat ik het weet).

 

Alvast bedankt voor uw respons.


1 Antwoord

Antwoord van Logopediepraktijk Putten en Garderen

Beste mevrouw Hulskamp,

 

Over die /r/ hoeft u zich niet direct zorgen te maken. Wanneer hij de /r/ halverwege groep 2 echt nog niet kan, is logopedie aanbevolen. Wanneer het de verstaanbaarheid negatief beinvloedt, waardoor mensen hem niet goed verstaan is het maken van een eerdere afspraak zinnig, zeker ook gezien het speekselverlies en het 'slissen' . Wij bieden ook OMFT behandeling daarvoor.

U kunt bij uw huisarts een verwijzing voor de logopedist vragen en een afspraak maken voor een intake. Ook kunt u via ( bij de meeste scholen) de GGD een screening aanvragen; dit gebeurt meestal via de leerkracht.

 

Vriendelijke groet,

 

J. Bosman, logopediepraktijk Putten en Garderen