Terug

Waarom spreekt mijn zoon van 3,5 onduidelijk?

Mirjam Filipe

Hallo,

 

Mijn zoon van 3,5 jaar kent genoeg woorden en maakt zinnetjes van 5 woorden.

Alleen heb ik de laatste tijd het gevoel dat hij blijft hangen in zijn ontwikkeling qua uitspraak, onbekende mensen kunnen hem vaak niet verstaan en wij hebben ook soms nog moeite om te verstaan wat hij zegt. Hij heeft moeite om het duidelijk uit te spreken en articuleert niet goed. Als ik kindjes van zijn leeftijd hoor praten, merk je het verschil goed. Eerst heb ik het even gelaten in de hoop dat het vanzelf beter gaat, maar nu gaat hij straks naar school en zou het jammer zijn als hij daardoor niet goed mee kan komen.

Hij duimt ook erg veel en houd vaak zijn mond open. Zou dat ermee te maken kunnen hebben?

Of kan het er nog bij horen op deze leeftijd en hoef ik me geen zorgen te maken?

Ik had van iemand gehoord dat er ook een inloopspreekuur ergens bestaat voor logopedie, ik heb al gezocht op internet maar kan er verder niks over vinden.

Kan ik anders gewoon een afspraak maken bij een logopedist of moet dit via de huisarts?

 

Een hoop vragen, alvast bedankt voor het antwoord!


1 Antwoord

Antwoord van Logopediepraktijk van Dijck

Beste Mirjam,

 

Als ik het zo lees, lijkt het me goed dat uw zoontje eens door een logopedist wordt gezien. Met 3,5 jaar zou uw kind voor zijn omgeving en al zeker voor uzelf goed verstaanbaar moeten zijn.

Zoals u zelf al aangeeft zou het jammer zijn als het op de basisschool straks lastig wordt voor hem, omdat hij niet goed wordt verstaan. Soms gaan kinderen zelfs spreken vermijden als ze merken dat ze niet verstaan worden. Ik zeg niet dat dit bij uw zoontje ook het geval zal zijn, maar het is mogelijk. Het lijkt me dus verstandig om hem te laten behandelen. 

Verder kunnen duimen en open mondgedrag inderdaad te maken hebben met de verstaanbaarheid van een kind. Duimen en open mondgedrag veroorzaken dat de tong en lippen van een kind slapper worden, waardoor verstaanbaar spreken lastiger wordt. Daarnaast kan dit het slikken en de stand van de tanden beinvloeden.

Wat betreft het maken van een afspraak. U heeft een verwijzing nodig van een huisarts voordat u naar een logopedist gaat. Logopedie wordt namelijk volledig vergoed door de zorgverzekering, maar niet zonder verwijzing.

 

Mocht u nog vragen hebben, bel dan gerust: 0481-352491

Natuurlijk mag u ook altijd met uw zoontje bij me langskomen.

 

Met vriendelijke groet,

 

Christel van Dijck, logopediste